Συνέντευξη του Α. Κτιστάκη με αφορμή το 'Whiplash'.

Thursday, March 5, 2015 - 19:45

Εχετε προλάβει να δείτε το φιλμ «Χωρίς Μέτρο», το «Whiplash» του Νταμιέν Σαζέλ; Μια ταινία για την τζαζ;

Η Λήδα Γαλανού, η κριτικός κινηματογράφου του www.efsyn.gr, δίνει γρήγορα το story: «Ο Άντριου είναι ένας νεαρός σπουδαστής της μουσικής, ντράμερ με πάθος και ταλέντο: τι καλύτερο απ’ το ότι φοιτά σ’ ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά Πανεπιστήμια της Αμερικής, με καθηγητή έναν από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας, τον Τέρενς Φλέτσερ. Ή, τι χειρότερο. Οσο ο Άντριου είναι αποφασισμένος να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην εκπαίδευση και την εξάσκηση, τόσο ο Φλέτσερ, αναγνωρίζοντας ένα πιθανό μελλοντικό αστέρι, είναι αποφασισμένος να τον πιέσει αδίστακτα, σαδιστικά, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις αντοχές του και να αντλήσει όλες του τις δυνατότητες, με ιδρώτα και αίμα».

 

Είναι όμως μια ταινία για την τζαζ; Είναι έτσι η τζαζ; «Σαφώς και η τζαζ δεν είναι έτσι», απαντά ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, ένας από τους πιο γνωστούς ντράμερ του είδους στη χώρα μας, ο επονομαζόμενος και «δράκος» της τζαζ. «Το να είσαι μουσικός της τζαζ ταυτίζεται με τον τρόπο που ζεις. Είσαι πάντα αυστηρός με τον εαυτό σου, δεν σου φτάνει ποτέ ό,τι έχεις καταφέρει. Δεν χρειάζεσαι “τιμωρό” για να προχωρήσεις. Επίσης, η τζαζ στηρίζεται στη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία. Η φιλοδοξία, που σε κάνει να θες να ανελιχθείς εις βάρος του συναδέλφου σου, πάντα οδηγεί στην αποτυχία. Το πρώτο πράγμα που φροντίζει να κάνει η μουσική είναι να σου τσακίσει το “υπερεγώ” και να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της ψυχής σου, προκειμένου να δημιουργείς μαζί με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όνειρο και την ίδια ιερή ανάγκη με εσένα».

Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης είναι ντράμερ, παραγωγός κι εκπαιδευτικός. Συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με την Ελευθερία Αρβανιτάκη ως ντράμερ και ενορχηστρωτής. Εχει παίξει με σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, ενώ το δικό του Jazz Trio λέγεται Alex Drakos Trio. Δίδασκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κέρκυρας και είναι διευθυντής σπουδών στο «Lab | Music Education» και συνιδιοκτήτης του «Lab Heraklion | Music Education».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ


Αλέξανδρος Κτιστάκης

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Master's Degree στη Μουσική ερμηνεία από το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σπούδασε στην Αθήνα μοντέρνα μουσική με κατεύθυνση jazz performance στα drums. Έχει συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο jazz σχολών I.A.S.J. στο Berklee College of music. Έχει κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με τους Ron Savage, Ralph Peterson, Lee Pierson, Antonio Sanchez.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.