Πώς να δημιουργήσετε Drum videos, χωρίς να ξοδευτείτε. Step by step οδηγός και εξοπλισμός.

Thursday, January 17, 2019 - 11:45
 
Μία ερώτηση που μου γίνεται συχνά πλέον από μαθητές και συναδέλφους Ντράμμερ! 
 
Πώς να κάνω κι εγώ βίντεο για το website μου, Facebook page, youtube κτλ? Πώς συγχρονίζεις βίντεο και audio? 
 
Τι κάμερα χρησιμοποιείς? 
 
Φυσικά μπορώ να μιλήσω μόνο για το τι κάνω εγώ, που είναι και η πιο απλοική μορφή, δηλαδή συνήθως μία κάμερα, ηχογραφώντας μόνο ντράμς, καμιά φορά πάνω από κάποιο track. 
 
Για κάτι πιο προσεγμένο, όπως πολυκάναλη ηχογράφηση με πολλαπλές κάμερες, θα πήγαινα σε στούντιο και επαγγελματίες φωτογράφους καθώς το επίπεδο έχει ανέβει πολύ ούτως ή άλλως. 
 
Αυτή είναι μία bare bones λίστα με τα απολύτως απαραίτητα και οικονομικά εργαλεία που χρειάζεστε για να αρχίσετε: 
 
Έναν υπολογιστή PC, η MAC. 
 
Μια κάμερα. Εγώ χρησιμοποιώ Go pro Hero 4 Silver (παλαιό μοντέλο, πλέον 200€). Πήρα Go Pro διότι είναι ιδανική για κουβάλημα σε live, χωράει στη θήκη για μπαγκέτες, και μπορώ να βιντεοσκοπήσω για αρκετή ώρα. Η επόμενη κάμερα που θα πάρω όμως και θα είναι κυρίως για χρήση σε στούντιο, θα είναι σίγουρα μια καλή DSLR, για καλύτερη ποιότητα εικόνας. Επίσης αν έχετε καλό κινητό (€500+) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό! 
 
1 σετ πυκνωτικά μικρόφωνα (€150). 
 
Τοποθετώντας το ένα μικρόφωνο μπροστά, και το άλλο πίσω από το σετ  θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα! 
 
 
1 κάρτα ήχου (€142) 
 
 
Μια ακόμη πιο οικονομική εναλλακτική λύση θα ήταν αυτό το USB condensed mic, το οποίο είναι αυτοενισχυόμενο, δηλαδή δε χρειάζεστε κάρτα ήχου  και μπορείτε να το συνδέσετε κατευθείαν με USB στον υπολογιστή και να ηχογραφήσετε με ένα μικρόφωνο πάνω απ’το σετ. 
 
 
Ένα DAW (Digital Audio Workstation).
 
Το DAW είναι ένα πρόγραμμα ηχογράφησης. Προτείνω το REAPER, καθώς είναι δωρεάν και ελαφρύ για τον υπολογιστή. Εγώ χρησιμοποιώ το Logic Pro X, που είναι διαθέσιμο μόνο για Mac, και κοστίζει €200. 
 
Φωτισμός. (€95)
 
Τα φώτα θα κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα εικόνας, και το κόστος δεν είναι μεγάλο. 
 
Μπορείτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματα στα παρακάτω βίντεο. Το πρώτο βιντεοσκοπήθηκε με τα φώτα του δωματίου, ενώ το δεύτερο με αυτούς τους προβολείς: https://www.estation.gr/oem-dy01-set-fotismou-foldable-soft-box-light-kit-50-70.html
 
 
 
Τέλος χρειάζεστε ένα πρόγραμμα για να συγχρονίσετε audio και βίντεο. Χρησιμοποιώ Final Cut Pro, αλλα αν έχετε μέχρι 2 κάμερες, το δωρεάν imovie που έχουν όλοι οι Apple υπολογιστές, κάνει. 
 
Δεν έχω πείρα με προγράμματα για PC, άλλα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα. 
 
 
Συνολικό κόστος (πλην υπολογιστή και βάσεις για τα μικρόφωνα & την κάμερα) : €387 
 
Υπάρχουν επίσης αμέτρητα tutorials στο youtube για το πώς να τα χρησιμοποιήσετε όλα αυτά. Πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο σε troubleshooting στην αρχή. Καθώς πολλά από αυτά τα προγράμματα είναι αρκετά περίπλοκα, σκεφτείτε απλά ότι σε ένα DAW μπορείτε να αρχίσετε και να τελειώσετε έναν κανονικό δίσκο  και στο Final Cut μια ταινία. Για ένα απλό βίντεο με ήχο βέβαια, χρειάζεται να μάθετε μόνο το 10% των λειτουργιών του, οπότε αφού κάνετε μερικά, μετά η διαδικασία είναι πολύ πιό απλή! 
 

Καλλίστρατος Δρακόπουλος

Ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος άρχισε να παίζει κλασσικό πιάνο όταν ήταν 7 χρονών.
Μετά από πολύ Bach και Mozart, και από την αγάπη του για την Rock, άρχισε να παίζει drums.
Έχοντας καταπληκτικούς καθηγητές που αναγνώρισαν το ταλέντο του, πέρασε την εφηβεία του μελετώντας και παίζοντας με Rock Groups.
Το 1999 μετακόμισε στο Los Angeles για να σπουδάσει στο L.A.M.A (Los Angeles Music Academy). Οι καθηγητές εκεί άλλαξαν την οπτική του και τις απόψεις του για την μουσική!