Musician's promotion 101- Προώθησε σωστά τον εαυτό σου και τη μουσική σου!

Saturday, February 28, 2015 - 21:15

Η έμπνευση για αυτό το άρθρο ήρθε όταν έβλεπα για δεύτερη φορά ένα clinic του Adam Deitch, ο οποίος προς το τέλος του clinic μίλησε πολύ λίγο για το promotion. Για το πως σιγά σιγά αρχίζει να ακούγεται το όνομα σου σε περισσότερο κόσμο, εκτός από τη μαμά σου, τους κολλητούς σου και τη κοπέλα σου. Βασικά πράγματα με σχεδόν μηδαμινό κόστος, με τα οποία μπορείτε να δείξετε σε πολύ κόσμο ποιοι είστε και τι κάνετε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.

 

1. Μάθε την τέχνη σου:

Αν θες να έχεις δουλειά ή “παιξίματα” ή όπως αλλιώς θες να το πεις, πρέπει ή μάλλον καλό θα ήταν αυτό που κάνεις να το κάνεις καλά. Ό,τι κι αν είναι αυτό, άσχετα με στυλ, είδος κλπ. Όσο και να το σπρώχνεις άμα δεν... δεν! Εκτός αν είσαι όμορφο αγόρι/ κορίτσι και απλά ζητάνε μοντέλα και όχι μουσικούς. Δείτε για παράδειγμα τον Vinnie Colaiuta ο οποίος βγαίνει με ρούχα δεύτερης κατηγορίας σε gigs πρώτης κατηγορίας και δεν είναι και το πιο ωραίο αγόρι, αλλά έχει δουλειά (αρκετή μάλιστα), κι αυτό γιατί όλοι ξέρουν ότι η δουλειά τους θα γίνει όπως πρέπει και μάλιστα γρήγορα. Φυσικά και δεν λέμε επειδή “το 'χεις”, να ντύνεσαι και σαν τον Vinnie... Η σωστή ενδυμασία ανάλογα με το gig είναι σημαντική.

 

2. Βγες έξω και γνώρισε κόσμο:

  • Πολλοί μουσικοί κάθονται στο σπίτι και μελετάνε, παίζουν Pro, βλέπουν τηλεόραση, ακούνε μουσική και ξεχνάνε το πιο σημαντικό: ότι για να παίξεις με κόσμο πρέπει να ξέρεις και μουσικούς, για να παίξετε παρέα. Εκτός αν θες να είσαι solo artist, που και πάλι πρέπει να ξέρεις 5 ανθρώπους για να κλείσεις κάποιο gig. Ή εκτός φυσικά αν θες απλά να παίζεις μόνος σου στο σπίτι σου.
  • Πήγαινε σε gigs, μίλα με τους μουσικούς, τους managers, τους “μαέστρους”, με όλους! Απλές γνωριμίες. Ποτέ δεν ξέρεις πότε και πού θα χρειαστείς ή θα πετύχεις κάποιον.
  • Πήγαινε σε jam nights και απλά παίζε όσο μπορείς. Μη μασάς, απλά ανέβα και παίξε. Όχι μόνο μαθαίνεις το stage και γίνεσαι καλύτερος μουσικός (ανάλογα με το jam φυσικά), αλλά δίνεις την ευκαιρία και σε όλους όσους είναι εκεί να δούνε τι κάνεις και να αρχίσουν να μιλούν για σένα. Φτάνει να ακολουθήσεις τη συμβουλή #1 για να γλιτώσεις το κράξιμο, το οποίο καταδικάζω. Πάντα θα λέω ότι ο καθένας από κάπου πρέπει να ξεκινήσει και το κράξιμο δεν βοηθάει πολύ τους “νέους” να προχωρήσουν και να εξελιχθούν, απλά δεν είναι έτοιμοι για δουλειά ακόμα. Αυτός που θα σε δει και ξέρει τι του γίνεται θα καταλάβει αν έχεις προοπτικές για κάτι καλό. Οπότε, Get your drum sticks ready and go play!
  • Μη λες όχι σε κόσμο που σου λέει να πάτε σε ένα studio να παίξετε λίγη μουσικούλα. Δεν ξέρεις ποιος είναι και ποιους ξέρει ή ποιους θα μάθει. Καλό είναι να έχει στον σκληρό του δίσκο το όνομα σου κάπου να τριγυρνάει. ;)
  • Σου ζητάει ένας φίλος να τον αντικαταστήσεις σε ένα gig? Απλά κάντο! Ο καλύτερος τρόπος να δείξεις ποιος είσαι είναι μπροστά σε κοινό και μουσικούς που έχουν δουλειά και μπορεί να χρειαστούν μουσικούς για άλλα projects.

 

3. Social Media:

Η τεχνολογία και τα social media ( Facebook, Twitter, YouTube, e-mail, Google+ κλπ... ) είναι ένα πολύ δυνατό όπλο για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να προμοτάρει τη δουλειά του. Φτιάξε ένα λογαριασμό σε όλα αυτά και άρχισε να γίνεσαι “φίλος” και να “ακολουθείς” κόσμο που νομίζεις ότι μπορεί να τους ενδιαφέρει αυτό που κάνεις.

Ένα απλό βίντεο με σχετικά καλό ήχο είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε. Υπάρχουν συσκευές αρκετά φθηνές που κυκλοφορούν γι' αυτό το σκοπό. Μαζέψτε λίγα λεφτά, πάρτε μια τέτοια συσκευή και αρχίστε τη σκηνοθετική σας καριέρα με το να δείχνετε στο κόσμο τι κάνετε. Από προσωπική εμπειρία σας λέω ότι πολλές μπάντες και μουσικοί επικοινώνησαν μαζί μου επειδή είδαν ένα βίντεο μου και τους άρεσε το παίξιμο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα δει το βίντεο σου. Κάπου είχα διαβάσει ότι ο Justin Timberlake πήρε μια κοπέλα σε tour μαζί του επειδή την είδε στο YouTube και τρελάθηκε με τη φωνή της (ελπίζω όντως να ήταν η φωνή της και να μη λέω βλακείες). Φαντάζομαι θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που από ένα βίντεο τους έκατσε μια καλή φάση.

Για να τα κάνεις όλα αυτά χρειάζεσαι ένα email λογαριασμό που καλό θα ήταν να το ελέγχεις καθημερινά. Μπορεί να σου στείλει ο Sting ένα email και όταν το δεις να είναι πολύ αργά.

Aαα, βγάλε και μια καρτούλα με όλα σου τα στοιχεία και αν ακολουθήσεις τη συμβουλή #2 ξεκίνα να τη μοιράζεις, μπορεί να πέσει στα χέρια του σωστού ανθρώπου.

 

4. Misery loves company:

Μην είστε μίζεροι γιατί η μόνη σας παρέα θα είναι ….? Το βρήκατε, η μιζέρια. Στην Αμερική όταν ήμουν στο MI, μας είχε πει ένας δάσκαλος ότι στη δουλειά του μουσικού (αλλά αυτό μάλλον ισχύει για όλα) το 40% είναι οι ικανότητες και 60% η προσωπικότητα. Κανένας δεν θέλει ένα υπερπαίχτη που να ζει στη κοσμάρα του και να μην είναι καλή παρέα. Όλοι προτιμούν κάποιον που κάνει τη δουλειά και είναι καλή παρέα. Κοινωνικότητα και χαβαλές (με μέτρο πάντα) κάνουν καλό.

 

Αυτές είναι λοιπόν κάποιες προτάσεις που νομίζω δουλεύουν για όλους αλλά δεν είναι για κανένα λόγο απόλυτες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να είναι κάποιος επιτυχημένος, ωστόσο νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι μια καλή αρχή για να αρχίσει να ακούγεται το όνομά σας έξω από τους τοίχους του σπιτιού σας.

 

Περιμένω τα σχόλια σας με τις απόψεις και τις σκέψεις σας όσο αφορά το Promotion.


Μάριος Ιωάννου

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα τύμπανα σε ηλικία 16 ετών και έκανε τα πρώτα του βήματα με σχολικές μπάντες. Το 2002 φτάνει στην Αθήνα και ξεκινάει μαθήματα με τον Γιώργο Μητσοτάκη για 2 χρόνια.