Η επιστήμη μίλησε... Τα ντραμς προσφέρουν υγεία, ευτυχία και προστατεύουν από το στρες!

Thursday, October 1, 2015 - 12:30

Αν και προσωπικά, έχω διατελέσει τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής μου τραγουδιστής, κιθαρίστας, μπασίστας και πιανίστας σε ροκ μπάντες, οφείλω να ομολογήσω ότι ανέκαθεν έδειχνα ένα μεγάλο σεβασμό στους ντράμερ. Είναι οι τύποι που δίνουν το ρυθμό, που κλιμακώνουν ένα τραγούδι και που χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχαν θρυλικά κομμάτια σαν το «Moby Dick» των Led Zeppelin ή το «My Generation» των Who - δυο μόνο από τα εκατοντάδες που μπορώ γρήγορα να ανασύρω στη μνήμη μου αυτή τη στιγμή.

Σήμερα έρχεται και η επιστήμη να πιστοποιήσει κάτι ακόμη: Οι ντράμερς είναι οι πιο fit παίχτες σε μια μπάντα! 
Μια έρευνα που ανέβηκε στο Music.Mic (έπειτα από μια πενταετή μελέτη πάνω σε επαγγελματίες οργανοπαίχτες κρουστών κάθε είδους μουσικής) έδειξε ότι όσοι ασχολούνται με τα τύμπανα, από ερασιτέχνες έως και σούπερ επαγγελματίες, είναι τα πιο ευτυχισμένα και υγιή μέλη ενός μουσικού συνόλου. Επιπλέον, οι ντράμερ είναι κατά μέσο όρο πιο fit από πολλούς άλλους άνδρες, ασχέτως ενασχόλησής τους με τη μουσική.

Η μελέτη αναφέρει ότι το χτύπημα των τυμπάνων ρίχνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι πολύωρες πρόβες πάνω στα τύμπανα απελευθερώνουν ενδορφίνες (ορμόνες της χαράς) και εγκεφαλίνη (ένα πενταπεπτίδιο με οπιοειδή δράση), ουσίες που παρέχουν μια διαρκή ψυχολογική άμυνα ενάντια σε ό,τι μπορεί να σκοτώσει έναν μέσο άνδρα: κυρίως το στρες.

Η έρευνα αναφέρεται και σε ευρήματα που καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι ένας ντράμερ έχει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, γεγονός που καθιστά τον οργανισμό του ισχυρότερο απέναντι σε καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο επιρρεπής σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Τέλος, μια ακόμη σημαντική επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Chichester στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πρόβας ή της συναυλίας, ο εγκέφαλος των ντράμερ κατακλύζεται από κύματα άλφα – περιγράφονται σαν ταλαντούμενες ηλεκτρικές τάσεις και σχετίζονται με συναισθήματα ευφορίας.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη «στρατολογήθηκε» ο βετεράνος ντράμερ των Blondie (πέρασε κι ένα φεγγάρι με τους τους Ramones), Clem Burke. Ο Δρ. Marcus Smith, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εκτίμησε ότι μια ώρα διαρκούς παιξίματος στα ντραμς ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς στους 190 ανά λεπτό - τόσους αναπτύσσει κι ένας επαγγελματίας δρομέας.  

Τώρα λοιπόν υπάρχουν πολλοί επιπλέον λόγοι για να ξεκινήσεις να παίζεις ντραμς... όσο για αυτούς που είναι ήδη ντράμερς, σίγουρα το απολαμβάνουν όσο κανένας!  


Γιώργος Κατσίκας

Ξεκίνησε στα τέλη του ’70 με ρόκ μπάντες σε κινηματογράφους και κλάμπ (Tiffany’s,Κύτταρο).
Από το 1987 έως το 1992 υπήρξε μέλος και καθηγητής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ηρακλείου της Κρήτης.
Το 1992 ξεκινάει τις σπουδές του στα κλασσικά κρουστά στην Αθήνα και αργότερα συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σύνολα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Prokovief « O Πέτρος και ο Λύκος » , Αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου).