''Drum Solo; Εγώ; Θα αστειεύεσαι... ''

Wednesday, November 6, 2019 - 15:00
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 22:17
 
Άρρωστος με 37,7 πυρετό και αντί να πάρω κανένα depon για τον πονοκέφαλο, έχω 
ξεχαστεί μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή χαζεύοντας drum solos από αγαπημένους drummers· Dave Weckl, Jojo Mayer, Benny Grebb, Keith Carlock, Mark Guiliana και πολλούς άλλους... Παρεμπιπτόντως, σου αναφέρω ότι τα περισσότερα solos συνοδεύονται από μουσική, πες με ξενέρωτο...θα το δεχτώ. Ανέκαθεν θεωρούσα τον αυτοσχεδιασμό πάνω σε μία μουσική φράση, λούπα κλπ. μεγαλύτερη πρόκληση από ένα drum solo χωρίς μουσική. Καθώς λοιπόν χαζεύω, έρχονται στο μυαλό μου αμέτρητες συζητήσεις με μαθητές μου αναφορικά με το πώς μπορεί κάποιος να βελτιωθεί στον αυτοσχεδιασμό. Μέσα λοιπόν από διεξοδική ανάλυση των προβληματισμών, αλλά και των φοβιών που διακατέχουν ένα μαθητή, κατέληξα σε έναν τρόπο εξάσκησης που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου. Πριν όμως φτάσω στα πράγματα που πρέπει να κάνεις, θα ήθελα να σου φτιάξω λιγάκι το κέφι...! Θα σου αναφέρω μερικές από τις πιο ωραίες αποκρίσεις που έλαβα από μαθητές μου όταν τους ζήτησα να αυτοσχεδιάσουν, είτε πάνω σε μετρονόμο, είτε σε μουσική λούπα, είτε πάνω από ένα δικό μου groove. 
 
1. «Είμαι άσχετος ρε συ». 
2. «Δεν έχω λεξιλόγιο, καύσιμα, πώς το λένε...!» 
3. «Δεν είμαι γρήγορος, τι σόλο να παίξω;;» 
4. «Κι άμα κάνω λάθος; Άστο καλύτερα, φοβάμαι!» 
5. «Ξέρεις τι θα κάνω; Θα παίξω γκρουβάκι... λίγο αλλαγμένο...! Η πιο safe 
επιλογή, ευκολάκι...» 
 
Αχα, ενδιαφέρον.. 
Εν συνεχεία παραθέτω και τις δικές μου απαντήσεις... 
 
1. Με βάση την απεραντοσύνη του μουσικού σύμπαντος, όλοι θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε άσχετοι...! Καλό ; 
2. Είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις; Τα rudiments στα οποία εξασκείσαι νυχθημερόν τι είναι; Τα ωραία fills που παίζεις στο τέλος ενός τετράμετρου 
τι είναι;; Δεν ανήκουν στο μουσικό σου λεξιλόγιο; Α, ξέχασα! Το drum solo είναι άλλο πράγμα. Είναι ενιαίο...! 
3. Πολλοί παράγοντες συνθέτουν την (υποκειμενική πάντα) αρτιότητα ενός drum solo. Και πίστεψέ με η ταχύτητα είναι ίσως η πιο αδιάφορη από αυτούς. Θες ένα παράδειγμα; Άκου ένα σόλο του Abe Laboriel Jr ή του Νίκου Σιδηροκαστρίτη . 
4. Λάθος; Υπάρχει λάθος στον αυτοσχεδιασμό; "Δεν ταίριαζε κ πολύ" υπάρχει. "Δε μου άρεσε κ πολύ" υπάρχει. Λάθος δεν υπάρχει. Και μη φοβάσαι! Πίστεψέ με, την ώρα που παίζεις, πολλοί θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση σου. 
5. Λοιπόν! Άμα θες να παίξεις «γκρουβάκι», όπως το λες, παίξε! Αλλά επειδή το νιώθεις εκείνη τη στιγμή, επειδή ταιριάζει και όχι επειδή είναι η safe - ασχολίαστο - επιλογή σου... Από πότε το γκρουβ έγινε ευκολάκι για σένα; Μήπως είσαι ο Μιχάλης Καπηλίδης; 
 
Αν λοιπόν με τις επικριτικές μου απαντήσεις σου κέντρισα το ενδιαφέρον, άκουσέ με προσεκτικά! 
 
Τι θα χρειαστείς! 
Μία μουσική λούπα ενός ή δύο μέτρων και διάρκειας τουλάχιστον πέντε λεπτών, με μετρονόμο! Το μέτρο, το τέμπο και το στυλ της μουσικής είναι καθαρά δική σου επιλογή. Πριν αρχίσεις να παίζεις το οτιδήποτε πάνω στη λούπα, κάνε το εξής: ξεκίνα φρεσκάροντας όλα τα αγαπημένα rudiments chops κλπ. που διαθέτεις πάνω στο συγκεκριμένο τέμπο για μία εβδομάδα. Αφού νιώσεις άνετα με κάθε ένα από αυτά πάνω στον μετρονόμο, τότε βάλε τη λούπα να παίζει. Ξεκίνα απλά μοιράζοντας rudiments σε όλο το set. Δώσε μεγάλη προσοχή στην ένταση και τις δυναμικές. Το ζητούμενο είναι ο καλός ήχος. Επιπλέον, δε θες να μοιάζει με άσκηση. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια ωραία φράση στα τύμπανα για ένα μέτρο και επανάλαβε την ίδια φράση για μερικά μέτρα. Συνέχισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να φτιάχνεις το δεύτερο μέτρο σου. ‘Όταν δημιουργήσεις τέσσερα μέτρα, προσπάθησε να τα ενώσεις όλα σε μία τετράμετρη φράση. Είμαι σίγουρος ότι ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται κάτι ωραίο...Μπράβο! Μόλις αυτοσχεδίασες για τέσσερα μέτρα. Θα μου πεις, «ναι, οκ δεν ήταν και τόσο αυτοσχεδιασμός», αλλά... ποιος νοιάζεται; Εγώ πάντως όχι. Εάν δεν περάσεις από τη διαδικασία των πειραματικών αυτών ενώσεων, πώς θα δημιουργήσεις το δικό σου λεξιλόγιο πάνω στα drums; Θυμήσου ότι τα ζητούμενα είναι το πάθος, ο ήχος και το καλό me. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Να είσαι σίγουρος ότι όποιος ακούσει το αποτέλεσμα αυτής σου της προσέγγισης, θα σου δώσει συγχαρητήρια, και το σημαντικότερο όλων, θα το εννοεί! 
 

Στέφανος Τζοβάρας

Ο Στέφανος Τζοβάρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1986. Μεγαλωμένος σε μουσική οικογένεια, έλαβε  τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία 7 ετών.
Το 1999 εγγράφεται στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας παρακολουθώντας μαθήματα drums από τον Γιώργο Ανδριώτη.
Από το 2004 ως το 2008 φοίτησε στο Modern Music School της Αθήνας στα τμήματα Drums, Πιάνου, Θεωρίας, Αρμονίας και Jazz Ensemble με καθηγητές τους: Γιάννη Σταυρόπουλο, Σταύρο Καβαλιεράτο και Γρηγόρη Ντάνη, αποφοιτώντας με βαθμό “Άριστα παμψηφεί”.