Απώλεια μάθησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (summer learning loss)

Friday, May 19, 2017 - 10:30

Με το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οι νέοι έχουν επιτέλους στη διάθεσή τους 3 γεμάτους μήνες ξεκούρασης και ανεμελιάς! Οι καλοκαιρινοί μήνες διακοπών δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να χαλαρώσουν από το εντατικό διάβασμα και το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα.

 

Παρόλα αυτά, βάσει μελετών που γίνονται εντατικά τα τελευταία 100 χρόνια κυρίως στην Αμερική, έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο αυτό το μεγάλο κενό του καλοκαιριού (το ¼ ενός ολόκληρου έτους για την Ελλάδα), “στοιχίζει” πολύ ακριβά μαθησιακά! Οι μαθητές τείνουν να σκοράρουν αρκετά χαμηλότερα σε τυπικά τεστ γνώσεων στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς σε σχέση με το σκορ τους πριν το καλοκαίρι.   

 

Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι, στο σύνολο σχεδόν αυτού του διαστήματος, τα παιδιά αποφεύγουν οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα, καταφεύγοντας σε ασχολίες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή σε κενές, μη παραγωγικές ώρες, που δημιουργούν το αίσθημα βαρεμάρας και νωθρότητας.

 

Η απώλεια μάθησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (summer learning loss), το φαινόμενο όπου τα παιδιά χάνουν αρκετά από τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, γνώσεις και δεξιότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των ικανοτήτων των μαθητών από τάξη σε τάξη, καθώς πλήττει περισσότερο τα παιδιά εκείνα που έχουν ελάχιστα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν τις γνώσεις τους και θα ακονίσουν περισσότερο τις ικανότητές τους.  

 

Πώς όμως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από το καθημερινό πιεστικό σχολικό πρόγραμμα αλλά προσφέροντας παράλληλα και τα ερεθίσματα εκείνα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και περαιτέρω καλλιέργεια των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους;

 

Ο διαθέσιμος χρόνος κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών είναι άπλετος και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για δραστηριότητες που είναι τόσο ευχάριστες όσο και ωφέλιμες! Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που “τρέφουν” το μυαλό είναι σημαντικότατη όχι μόνο για τη διατήρηση των ακαδημαϊκών ικανοτήτων των παιδιών αλλά και για τη γενικότερη σωματική και ψυχική τους υγεία.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουν οι γονείς τα παιδιά σε εγρήγορση, είναι να τους δώσουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τα ενδιαφέρουν πραγματικά. Από πολύ απλά και καθημερινά πράγματα όπως το να βοηθήσουν στην παρασκευή πχ ενός κέικ, ή να φυτέψουν ένα φυτό μαθαίνοντας να το φροντίζουν, μέχρι ασχολίες που έχουν να κάνουν με την επιστήμη (πχ κατασκευή ενός μοντέλου-ρομπότ) ή την τέχνη (πχ μαθήματα ζωγραφικής ή μουσικής).

 

Ειδικότερα, τα μαθήματα μουσικής έχει πλέον αποδειχθεί κι επιστημονικά ότι έχουν πολύπλευρα οφέλη. Βελτιώνουν τις γλωσσικές ικανότητες, βοηθούν στην ανάπτυξη των ακουστικών και κινητικών δεξιοτήτων, όπως επίσης συνεισφέρουν και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και στη συλλογιστική, ενισχύοντας παράλληλα τη μνήμη. Σε έρευνα του 2014 που παρουσιάστηκε από την Αμερικάνικη Ψυχολογική Ένωση, η επικεφαλής της μελέτης dr. Nina Kraus από το πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, ασχολήθηκε με παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών που είχαν διδαχθεί μουσική και βρήκε ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μουσικά μαθήματα. Μάλιστα, όσα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής για 5 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία μείωση όσον αφορά στις επιδόσεις τους στο διάβασμα.

 

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από όλα όσα μπορεί να προσφέρει η μουσική και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι πολύτιμες δεξιότητες θα ακολουθούν το παιδί σε όλη του τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, οι διακοπές του καλοκαιριού είναι η τέλεια ευκαιρία για τους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους πολλά και χρήσιμα εφόδια τόσο για την σχολική τους πορεία όσο και για τη ζωή τους γενικότερα. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση του πολύτιμου “κενού” χρόνου, προσφέροντας ώρες χαράς αλλά και εξέλιξης για τους νέους!

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης που προσφέρει το Lab Music Education, μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 383 9400 ή να μας στείλετε email στο info@labmusiceducation.gr